• Met een hart voor mensen.
  • Bel mij op 06-53717282

Jona

Gepubliceerd op 10 november 2020 om 12:35

Jona, wie kent hem niet. Die eigenwijze profeet die drie dagen doorbracht in de buik van een vis. Omdat hij zijn eigen keuzes maakte. Ik herken mezelf een beetje in die profeet Jona.

Voor mij is Jona een profeet die worstelt met zichzelf en met God. Die God niet altijd begrijpt en daarom z'n eigen weg gaat. Ik herken dat ook een beetje in mezelf. En misschien dat jij het ook wel een beetje in jezelf herkent. Je gelooft, legt je leven in Gods hand, maar je houdt ook vast aan het leven dat je hebt. Omdat je God niet altijd begrijpt. En omdat je ook de controle over je eigen leven wilt houden. Hoe vaak heb je misschien al geworsteld met het geloof, als het leven anders ging dan je had verwacht of had gewild. Hoe vaak heb je in je leven getwijfeld aan Gods liefde voor jou. Soms gaan dingen anders dan je zou willen, en dan kun je zomaar ineens, net als Jona, in de buik van jouw vis terechtkomen. Op een plek waar het vies is en stinkt, waar je niet wilt zijn. En hoe makkelijk is het dan om God de schuld daarvan te geven. Om langzaam maar zeker tot het besef te komen, dat je door je eigen keuzes daar terecht bent gekomen.

 

Ik ben vaak eigen wegen gegaan in het leven, heb eigen keuzes gemaakt. Daar waren keuzes bij die ik misschien beter niet had kunnen maken. Maar daar kom je meestal achteraf pas achter. Ik heb een gebedenboekje, daar schrijf ik (soms) mijn gebeden in. Het is inmiddels een soort van dagboekje geworden. Ik bladerde er doorheen ik kwam verschillende gebeden tegen die klonken vanuit diepten van ellende. Ik moest erkennen, in tijden van nood, als je in de buik van jouw vis zit, leer je bidden.

 

Ik lig op het strand, uitgespuugd door de vis, met het gevoel uitgespuugd te zijn door mensen. Vies en nat en stinkend. God geeft mij een nieuwe toekomst, ik mag opnieuw keuzes maken. En met een les die ik door het leven heen leer, God gaat met me mee, welke keuzes ik ook maak. Hij laat nooit los het werk van zijn handen.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.