• Met een hart voor mensen.
  • Bel mij op 06-53717282

wel of niet vaccineren?

Gepubliceerd op 11 januari 2021 om 07:33

Jaren geleden mocht ik een studie bedrijfseconomie doen. Nee, geen wetenschappelijke studie, maar meer op de praktijk gericht. Ik heb wat boven boeken zitten zweten om me economische kennis eigen te maken. Toen ik die studie had afgerond, wist ik iets van economische principes, zoals geldschepping, geldroulatie, geldontwaarding. Wie schetst mijn verbazing toen op de eerste de beste verjaardag, de aanwezigen al de economische vraagstukken van die tijd wisten op te lossen. Zonder te worden gehinderd door enige kennis. Iets waarover ik jarenlang over de boeken gebogen had gezeten.

Jaren daarna mocht ik een studie theologie doen. Nee, geen wetenschappelijke studie, maar meer op de praktijk gericht. Ik heb wat boven boeken zitten zweten om me die kennis eigen te maken. Toen ik die studie had afgerond, wist ik achtergronden van het christelijk geloof, had ik een goede basis om de bijbel te kunnen lezen en uitleggen, een goede preek op te bouwen, pastorale zorg te kunnen verlenen. En dacht ik God wat beter te kennen dan toe ik begon. Wie schetst mijn verbazing toen ik na mijn studie mensen tegenkwam, die al antwoorden hadden op al die vragen waar ik nog mee worstelde of had geworsteld, die precies wisten wie God was en wat God wel en niet wilde. Iets waarover ik jarenlang en nog steeds over de boeken gebogen zit.

Ik heb geen medische opleiding gehad. Weet dus niets van virussen, behalve dat ze oorlog voeren in je lichaam, je er behoorlijk ziek van kunt zijn en ze besmettelijk zijn. Anderen hebben daarvoor geleerd. Hebben zich jarenlang over de boeken gebogen, onderzoeken gedaan en doen dat nog steeds. Wie schetst mijn verbazing, dat ik mensen hoor die, niet gehinderd door enige kennis, alles lijken te weten over virussen, hoe ze werken in je lichaam en wat je er wel en niet tegen kunt doen.

Binnenkort krijg ik een oproep om me te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dan moet ik een keuze maken, wel of niet. een keuze die ik alleen maar kan maken op basis van vertrouwen in de medische wetenschap. Omdat ikzelf die kennis niet heb. Natuurlijk, ik zie ook dat dokters fouten maken. En dat is dan voor degenen die dat aangaan heel verdrietig. Maar fouten maken gebeurt overal. Ook ik maak fouten. Daarom ben ik toch nog niet meteen onbetrouwbaar?

Ik laat me gewoon vaccineren. Omdat ik nog steeds vertrouwen heb ik de medische wetenschap, in de mensen die zich daar mee bezig houden. Daarboven vertrouw ik op mijn Schepper, die mij kennis over veel zaken heeft gegeven en nog steeds geeft. Die ook de medische wetenschap kennis geeft en geheimen van het menselijk leven ontsluierd. En omdat ik niet geloof in allerlei complottheorieën, al dan niet overgoten met een bijbels sausje.

Stel je toch eens voor dat God mij niet meer vertrouwt, omdat mijn leven vol fouten zit.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.