• Met een hart voor mensen.
  • Bel mij op 06-53717282

Hoe radicaal ben jij?

Gepubliceerd op 14 april 2021 om 16:55

Volgens het woordenboek is radicaliseren het streven naar ingrijpende en grondige veranderingen. Een streven dat diepgeworteld kan zijn. Religie kan mensen drijven tot het willen van radicale veranderingen. Daarmee is ook het evangelie dat de Here Jezus bracht radicaal.

Jezus roept ons op God lief te hebben boven alles en je naaste als jezelf. Dat lijkt nog wel mee te vallen, totdat Jezus vertelt wie je naaste is. Niet die aardige buurman, maar wel die man of vrouw waar jij het liefst met een boog omheen loopt, waar je misschien wel een hekel aan hebt. Niet je medechristenen, maar wel die moslim die tegenover je woont of die je op straat tegenkomt. De Here Jezus wijst mij bovendien aan als de naaste van die ander. Niet ik kies mijn naaste uit, maar mijn naaste wijst mij aan. Dan worden die woorden van de Here Jezus ineens wel radicaal. Jezus roept ons op om je vijanden lief te hebben en om te bidden voor de mensen die je vervolgen. En een rijke jongen die Hem wil volgen, moet daarvoor eerst al zijn bezittingen verkopen en de opbrengst aan de armen geven. Hoe radicaal wil je het hebben?

Het gaat hier niet om een radicaliteit die je een ander kunt opleggen. Het gaat hier om een radicale, een grondige en ingrijpende verandering in jezelf. Om een radicale omslag. Een leven dat niet meer is gericht op mezelf, maar op de ander. Waarin angst, afgunst, boosheid voor die ander plaats mag maken voor belangstelling, voor openheid, liefde voor die ander. Een liefde die mensen niet uitsluit, maar insluit. Dat is moeilijk, dat kun je nooit vanuit jezelf. Dan moet je anders naar de mensen om je heen kijken. Want we kunnen elkaar als mens zo beschadigen, kwaad doen, beledigen. Dan kan elkaar liefhebben moeilijk zijn, soms wel eens onmogelijk. Jezus volgen is radicaal durven breken met je oude leven, je door Hem laten radicaliseren, door Zijn liefde. Hoe zou de wereld er vandaag uitzien, als christenen zouden proberen te leven vanuit die radicalteit. Al is het maar met vallen en opstaan. Hoe zou de wereld er vandaag uitzien, als christenen gaan bidden voor hun “vijanden”?

Laat ik eens een klein beginnetje maken, door vanuit mijn christenzijn, alle moslims een fijne Ramadan toe te wensen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.