• Met een hart voor mensen.
  • Bel mij op 06-53717282

Liefde

Gepubliceerd op 19 januari 2023 om 12:03

Heb elkaar lief. Zoals Ik jullie heb lief gehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben. Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn.

Het gebod dat de Here Jezus ons gaf. In mijn preken probeer ik steeds de echo van deze woorden te laten doorklinken. Steeds weer te zoeken hoe Gods liefde achter de gelezen bijbelgedeeltes zichtbaar wordt. Voor mijn hoorders, maar zeker ook voor mezelf. Daarbij moet ik wel bekennen, dat het bij het ene Bijbelgedeelte makkelijker is dan bij het andere. Omdat Gods liefde de context is van mijn bestaan, van mijn geloof, van mijn bediening.

In één van de evangelische opiniebladen op Internet las ik een aantal artikelen over kerkverlating. Daarbij lees ik dan ook altijd de reacties van mensen. Daar werd ik niet blij van, maar veel eerder boos en verdrietig. Er was geen enkele zelfreflectie. Kerkverlaters, las ik o.a., zijn mensen die hun geloof op zand hebben gebouwd of bij wie het zaad op onvruchtbare grond is gevallen. Hun geloof is niet sterk genoeg. Maar, vraag is me zelf dan af, hoe groot moet je geloof dan zijn om de kerk te kunnen weerstaan. In al die reacties mis ik die liefde voor elkaar. Zou hierin misschien ook een reden voor kerkverlating liggen? Ik ben ook zo'n kerkverlater, maar ik ben mijn geloof nooit kwijt geraakt. Misschien zou ik moeten zeggen, dat mijn geloof de kerk heeft overleefd. Desondanks hou ik nog steeds van de kerk.

In al die reacties werden ook wel weer de scheidslijnen in de kerk zichtbaar. Hoe we elkaar wel horen, maar niet naar elkaar luisteren. De spotjes van de overheid lijken voor de kerk te zijn geschreven. Ben je nou een discussie aan het winnen of de eenheid aan het verliezen. Gaat het nou om jouw gelijk of om de minste te zijn. Die liefde, waar Jezus het over heeft, zou ons boven onze verschillen moeten uittillen en bij elkaar moeten brengen. Van welke kerk je ook bent., hoe je ook gelooft of wat je opvattingen zijn. Het gaat bij die liefde niet om mij, maar om de ander. Ik mag minder zijn.

Ik daag de kerken, hun leiders en al die kerkmensen uit. Maar ook al die kerkverlaters. Zoek elkaar op, leg al je onderlinge verschillen aan de kant en maak ernst met dat gebod van de Here Jezus. Kerken, kerkleiders, verootmoedig je, ga op zoek naar al die mensen die de afgelopen vijf jaar de kerk hebben verlaten, wees de minste en zoek elkaar weer op. Wordt zichtbaar als leerlingen van de Here Jezus. Dat is best moeilijk, dat hoeft niemand mij te vertellen, want dat betekent dat je ook naar jezelf moet kijken. En ook zelf de minste moet durven zijn. Maar pas dan ben je een Bijbelse gemeente en kan Gods Geest zomaar vernieuwend door de kerk waaien. God houdt van jullie en ik ook.