• Met een hart voor mensen.
  • Bel mij op 06-53717282

Preken

Lucas 1: 67-79 Zacharias

Zacharias, hij was met stomheid geslagen. Kon alleen nog maar communiceren middels een tablet. Niet zo één als wij kennen, maar een wat oudere versie, een bordje met een krijtje. Een engel was bij hem op bezoek geweest in de tempel en had hem gezegd dat hij en zijn vrouw Elisabeth op hun hoge leeftijd nog een zoon zouden krijgen. Hij had getwijfeld aan de woorden en gezegd: Hoe kan ik weten of het waar is wat je zegt. En laten we eerlijk zijn, zo'n rare vraag was dat nou toch ook weer niet. Probeer je zijn situatie eens voor te stellen. Je leven lang verlang je naar een kind en gebeurt er niets. Je blijft kinderloos. En dan ineens komt er iemand die jou zegt dat jij en je vrouw op je hoge leeftijd nog een kind krijgen. Sara, de vrouw van Abraham, moest er destijds hartelijk om lachten, toen zij en Abraham op hun hoge leeftijd hetzelfde te horen kregen. Ik vind het in die situatie ook een hele normale vraag die Zacharias aan de engel stelt: hoe moet ik weten of dat waar is? Kun je je legitimeren? En vervolgens kan hij zich zo'n negen maanden niet meer uiten. Stel je toch eens voor. Dat elke keer als je twijfelt, of vragen stelt bij je geloof, God je met stomheid slaat. Dan zou het misschien wel heel stil zijn in de kerk.

Lees meer »

Mattheus 25: 14-30 talenten

Bij het woord talenten denken we al gauw aan begaafdheid, kwaliteiten die iemand heeft. Het klinkt misschien wat ontnuchterend, maar hier gaat het gewoon over geld, over bezit en wat je er mee doet. Een talent is een grote som geld, in die tijd al gauw een waarde van zo'n vijftien jaarsalarissen. Dus als je het idee had dat één talent niet zoveel was, ga dan nog maar eens rekenen. De man verdeelde onder zijn mensen 8 talenten, oftewel 8 x 15 = 120 jaarsalarissen. Er zijn dagen dat ik het niet in mijn portemonnee heb. Het was een vermogend man.

Lees meer »

Mattheus 14:13-21 Wat zit er in jouw broodtrommeltje?

Bij mijn voorbereidingen dacht ik, ik moet proberen dit verhaal aanschouwelijk te maken. Daarom heb ik een broodtrommeltje mee genomen. Met twee broodjes, een gekookt eitje en een zakje soep erin. Die soep heb ik onderweg niet zoveel aan, want dan moet ik eerst ergens warm water op de kop zien te tikken. Niet vijf broodjes en twee vissen, want die pasten er niet in. En bovendien, ik lust geen vis. Alleen, hoe verder ik kwam in het verhaal, hoe meer ik eigenlijk tot de conclusie moest komen, dat je het wonder in dit verhaal niet aanschouwelijk kunt maken. Dan ga je er een goocheltruc van maken. Ik kan het begin laten zien, maar niet wat er daarna gebeurde. Stel je eens voor, meer dan vijfduizend mensen krijgen van mijn lunchpakketje te eten. En als iedereen gehad heeft en z'n buikje vol heeft, blijft er veel meer over dan dat ene trommeltje waar we mee begonnen. Als ik dat zichtbaar had willen maken, dan had ik heel veel gevulde broodtrommeltjes tegen de muren moeten stapelen. Zoveel broodtrommeltjes heb ik niet eens. Zoveel brood heb ik niet eens. Maar hier begon het wel, een kleine jongen met zijn broodtrommeltje. Tenminste volgens de evangelist Johannes. Daarin komt het hele evangelie van Gods koninkrijk terug. Je hoeft niet groot te wezen en getalenteerd, je hoeft geen grote goed gevulde hutkoffer te hebben. Je mag worden als een kind. Kinderen hebben nog geen benul van hoeveelheden. Naief, alsof je met jouw broodtrommeltje zoveel mensen te eten kunt geven. Je mag klein zijn en je broodtrommeltje wat je hebt, mag klein zijn, maar in de handen van de Here Jezus wordt het groot, mag jij groot worden. Groot worden als een kind. Jezus wil jou gebruiken.

Lees meer »

Mattheus 11: 28-31 Kom tot rust

Zijn jullie er ook zo moe van, van al dat gedoe met dat corona-virus. Je kunt niets meer zo maar doen. Alle spontaniteit verdwijnt. Niet samen de boodschappen doen of samen zomaar een dagje weg gaan of even op een terrasje gaan zitten. In het OV met zo'n vreselijke muilkorf op je gezicht. Zo'n benauwd doekje. Bij alles wat je doet moet je nadenken, want voor je het weet doe je iets niet goed, kom je te dicht bij elkaar.

Lees meer »